Το σημερινό Παρόν θέτει καυτά ερωτήματα στον Μιχ. Χρυσοχοΐδη και τον Γ. Παπανδρέου για την υπόθεση του νέου ανθρώπου που έκανε απόπειρα αυτοκτονίας από το γραφείο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Πρόκειται για μεγάλη υπόθεση που κουκουλώθηκε. Εμείς από την πρώτη στιγμή θέσαμε το θέμα των πολιτικών ευθυνών. Σήμερα έρχεται να μας δικαιώσει το Παρον.
Βασικός τίτλος του ρεπορτάζ είναι: Θα είχε αποφευχθεί η τραγωδία αν ο Χρυσοχοΐδης είχε τηρήσει τον νόμο.
Και αυτή είναι η ουσία όλης της υπόθεσης. Όλα τα άλλα είναι λόγια του αέρα και προσπάθεια συγκαλήψης. Αν είχε στοιχειώδη ευαισθησία θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί ο ίδιος από μόνος του. Ή να είχε πάρει την πρωτοβουλία ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.
Δείτε τι γράψαμε για το ίδιο θέμα εδώ
Τεράστιες πολιτικές ευθύνες προκύπτουν για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδη για το τραγικό διάβημα του γιου του Εισαγγελέα Γ. Διώτη.
Και μπορεί μεν τα ΜΜΕ των διαπλεκομένων να έχουν απλώσει ένα δίχτυ... προστασίας όχι βέβαια του πολίτη, αλλά του υπουργού, δείχνοντας πως η διαπλοκή ζει και βασιλεύει παρά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, μπορεί να έχουν επιβάλει σιωπή, αλλά η ουσία παραμένει:
• Ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης είναι που δεν προστάτευσε ένα 28χρονο παιδί, ως ώφειλε, στην πρεμούρα του ασφαλώς να φανεί αρεστός στον πατέρα του, με τον οποίο είχε αγαστή συνεργασία όταν ήταν υπουργός Δημόσιας Τάξης επί Σημίτη και ο κ. Διώτης ήταν Εισαγγελέας στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.
Και για τούτο φέρει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες, που δεν ξεπλένονται απ’ τη διαπλεκόμενη σιωπή των ΜΜΕ.
• Έπρεπε ο ίδιος ο υπουργός να προφυλάξει το παιδί και δεν το έκανε, με μια σειρά «αβλεψιών» που αγγίζουν τα όρια της παρανομίας. Τον λόγο έχει ο πρωθυπουργός, αν πραγματικά εννοεί το «ό,τι δίκαιο όχι και ηθικό κατ’ ανάγκην». Αφήστε που στην προκειμένη περίπτωση το δίκαιο... απουσιάζει!
Ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης συνειδητά και παραπλανά και αποσιωπά πράγματα που αποδεικνύουν τις τεράστιες ευθύνες του.
Διευκρινίζουμε ότι ουδόλως θα ασχοληθούμε με την τραγική πράγματι περίπτωση του Παν. Διώτη. Ανθρώπινα του συμπαραστεκόμαστε. Και στην οικογένειά του. Και ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση.
Αλλά στα πελώρια ατοπήματα του υπουργού εμείς δεν θα σιωπήσουμε, «τοις κείνου ρήμασι πειθόμενοι». Η σιωπή είναι συνενοχή, κύριε Παπανδρέου! Και οφείλετε να πάρετε αμέσως θέση.
Ρωτάμε λοιπόν:
– Γιατί, κύριε Χρυσοχοΐδη, δεν ζητήσατε το πτυχίο του νεαρού υιού Διώτη, όταν τον προσλάβατε; Δεν είναι αυτό παράνομο;
– Γιατί, κύριε Χρυσοχοΐδη, προσπαθήσατε να πείτε ότι ο νεαρός είναι άμισθος; Το ότι δεν έχει μέχρι τώρα αμειφθεί σημαίνει ότι προσελήφθη αμισθί; Τι κόλπα είναι αυτά;
– Γιατί, κύριε Χρυσοχοΐδη, προσπαθήσατε να περάσετε σε ελεγχόμενους δημοσιογράφους ότι υπηρετούσε στο γραφείο σας και ότι περίπου... εσείς τον πληρώνατε; Και ήρθε το ΦΕΚ για να σας διαψεύσει, αφού φαρδιά-πλατιά δείχνει την πρόσληψή του στο υπουργείο, σε θέση ειδικού συμβούλου και όχι στο γραφείο σας...
– Πώς, κύριε Χρυσοχοΐδη, τοποθετήσατε έναν νεαρό, χωρίς εμπειρία, σε μια επιτροπή καθηγητών για την αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου των αστυνομικών;
– Γιατί, κύριε Χρυσοχοΐδη, εκτός του ότι δεν ζητήσατε το πτυχίο του, όπως επιβάλλεται σε μια στοιχειωδώς ευνομούμενη Πολιτεία και όχι σε μπανανία ή σε... Καμπούλ, για να χρησιμοποιήσουμε έναν δικό σας όρο, δεν ζητήσατε τη δικηγορική ταυτότητα που έχουν όλοι οι δικηγόροι;
Αυτά είναι μερικά απ’ τα κρίσιμα ερωτήματα στα οποία καλείται να απαντήσει ο υπουργός που έχει την ευθύνη να... προστατεύει τον πολίτη. Κι όσο δεν το κάνει είναι βαρύτατα εκτεθειμένος!
Τι προηγήθηκε;
Εμείς επιμένουμε ότι ο ίδιος ο υπουργός είχε την ευθύνη να προστατέψει το παιδί. Δεν το έκανε. Και προσπαθεί τώρα να βγει από πάνω!
Να προσθέσουμε ότι πληροφορίες που δηλώνουμε ότι είναι ανεπιβεβαίωτες, λένε ότι λίγο πριν από το απονενοημένο διάβημα του νεαρού Διώτη υπήρξε συνάντησή του με τον υπουργό και εκεί του ζητήθηκε επιτέλους το πτυχίο του, για το οποίο είχε κάνει λόγο και στον Μιχ. Χρυσοχοΐδη και στους γονείς του. Επαναλαμβάνουμε, η πληροφορία αυτή δεν είναι διασταυρωμένη.
Είναι όμως διασταυρωμένη μια άλλη πληροφορία μας.
Σύμφωνα με αυτήν, την προηγουμένη του τραγικού διαβήματος ο νεαρός είχε στο υπουργείο φιλική συζήτηση με στέλεχος της Αστυνομίας. Ήταν ευδιάθετος, άνετος, καθόλου αγχωμένος κατά τον συνομιλητή του, ο οποίος μας μίλησε για «ένα χρυσό παιδί». Και του είχε πει, χαρούμενος, ότι είχε καλέσει την άλλη μέρα τη μητέρα του στο γραφείο του να την κεράσει καφέ! Μόνο που η μοίρα τα ’φερε αλλιώς. Ένα «χρυσό παιδί» που αφέθηκε απροστάτευτο, προσθέτουμε, στην πρεμούρα του υπουργού να «βοηθήσει» τον πατέρα του, τον οποίο άλλωστε ήθελε να επαναφέρει σε νευραλγική θέση, είτε στην ΕΛΑΣ ως Εισαγγελέα, είτε στην ΕΥΠ, όπου σήμερα είναι η κυρία Ράικου και ο κ. Πούλιος. Όμως αυτή η τοποθέτηση καθυστερούσε γιατί πρέπει να περάσει από το Δικαστικό Συμβούλιο.
ΥΓ.: Εκείνος ο ΝΤΗΝΙΑΚΟΣ Ευάγγελος του Κυριάκου, ο οποίος είναι επίσης, όπως προκύπτει απ’ την υπουργική απόφαση, τοποθετημένος στην ίδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή, έχει καμιά σχέση με τον τέως δήμαρχο Χαϊδαρίου, τέως γενικό γραμματέα κ.λπ.; Κύριε Χρυσοχοΐδη, πάσα απάντηση δεκτή!