Απόλυτο αιφνιδιασμό, αλλά και έντονο προβληματισμό σε σημαντικό τμήμα του Υπουργικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η «υψηλού ρίσκου» επιλογή του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου να αγνοήσει τις παραινέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα μηνύματα των αγορών για την επιβολή επώδυνων μέτρων. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, κατά πολλούς όχι τυχαία, επέλεξε να στείλει το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να υιοθετήσει το «ιρλανδικό μοντέλο» παγώματος ή και μείωσης μισθών και συντάξεων από την ίδια την έδρα της Κομισιόν, τις Βρυξέλλες. Πλέον το στοίχημα που έχει μπροστά του ο κ. Γ. Παπανδρέου είναι προσωπικό, αλλά και μεγάλο: Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα πρέπει να πείσει, εντός και εκτός Ελλάδος, ότι είναι σε θέση να περιορίσει το εκρηκτικό έλλειμμα με βασικά εργαλεία την πάταξη της διαφθοράς και το νέο φορολογικό σύστημα, η διαμόρφωση του οποίου επισπεύδεται κατόπιν σχετικής εντολής του Μεγάρου Μαξίμου προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου...
Το λαϊκό ΠΑΣΟΚ
Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές πως ο πρωθυπουργός με την παρέμβασή του την περασμένη Παρασκευή, έριξε το βάρος του υπέρ της τάσης εκείνης στο κυβερνών κόμμα που επέμενε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί με πυξίδα τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και να δώσει έμφαση στην τόνωση της αγοράς. Δηλαδή του λεγόμενου λαϊκού ΠΑΣΟΚ.
Ηττημένοι, ως εκ τούτου, μπορούν να θεωρηθούν οι «ρεαλιστές» του Υπουργικού Συμβουλίου που όχι μόνον ζητούσαν να υπάρξουν άμεσες διορθωτικές κινήσεις στο μείγμα της οικονομικής πολιτικής, αλλά επίσης, σε κατ' ιδίαν συζητήσεις, ανέφεραν πως ορισμένα μέτρα θα έπρεπε να είχαν ανακοινωθεί «από χθες», προκειμένου η ελληνική οικονομία να είχε αποφύγει τα κριτικά σχόλια της Κομισιόν και των εταίρων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την υποβάθμιση από διεθνείς οίκους και τον κύκλο των αρνητικών δημοσιευμάτων από τα διεθνή ΜΜΕ, των τελευταίων εβδομάδων.
Οπως σχηματικά περιγράφει την κατάσταση έμπειρο κυβερνητικό στέλεχος, «ο Παπανδρέου είχε να επιλέξει μεταξύ της πλατφόρμας Κατσέλη και της προσέγγισης Παπακωνσταντίνου και συντάχθηκε με την πρώτη». Βεβαίως, η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη. Ο πρωθυπουργός κάλυψε πλήρως τον υπουργό Οικονομικών στη συνέντευξη που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., ενώ η υπουργός Οικονομίας εκφράζει μια σαφώς ευρύτερη τάση στο εσωτερικό της κυβέρνησης και συνολικά του ΠΑΣΟΚ.
[...]
Οι βουλευτές
Τα αντιφατικά μηνύματα που εξέπεμψε τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση, αλλά και η δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία δημιουργούν ήδη σημαντικές «παρενέργειες» και στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, που κατά πολλούς θα ήταν σαφώς περισσότερο ορατές εάν η δημοσκοπική διαφορά του κυβερνώντος κόμματος από τη Ν.Δ. δεν παρέμενε σε υψηλά επίπεδα. Βουλευτές, όπως οι κ. Εκτ. Νασιώκας, Ν. Αλευράς και Γ. Φλωρίδης σε τοποθετήσεις τους τάσσονται υπέρ της λήψης γενναίων μέτρων με πολιτικό κόστος, ενώ άλλοι, όπως οι κ. Γ. Σαλαγιάννης, Γ. Παπαγεωργίου και Χρ. Πρωτόπαπας επισημαίνουν την ανάγκη η κυβέρνηση να πάει με «ανοιχτά χαρτιά» στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού και να αποφύγει τη λογική των συνεχών αναθεωρήσεων στη διάρκεια του 2010. Μάλιστα, έμπειρα στελέχη προεξοφλούν πως με τα δεδομένα που δημιουργούνται είναι θέμα χρόνου η άτυπη αναβίωση του λεγόμενου «εκσυγχρονιστικού» μπλοκ του ΠΑΣΟΚ.
[πηγή]