Στην Κοπεγχάγη βρίσκεται ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, όπου το απόγευμα θα παρουσιάσει στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων. "Η πολιτική συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στην Κοπεγχάγη έχει νόημα εάν έχει διεθνή νομική υπόσταση, όπως ζητεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ", δήλωσε ο κ. Κακλαμάνης μιλώντας στον Αθήνα 984, εκφράζοντας ωστόσο συγκρατημένη αισιοδοξία. Οι δήμαρχοι των εκατό μεγαλύτερων πόλεων του κόσμου αναμένεται να συνυπογράψουν κοινή διακήρυξη μέσω της οποίας θα ζητούν να γίνουν "συμμέτοχοι" και "συν-έταιροι" στις δράσεις που θα καταλήξουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, για το κλίμα...
"Και οι εκατό πόλεις βρισκόμαστε στο πλευρό των φτωχών χωρών" πρόσθεσε ο δήμαρχος Αθηναίων και ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη μαζί με τους ομολόγους του θα επιδώσουν την Κοινή Διακήρυξη στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που θα βρίσκονται στην Κοπεγχάγη.
Εξάλλου, την Τετάρτη ξεκινά η πιο κρίσιμη φάση της Συνόδου, ενώ αναμένονται στην Κοπεγχάγη περισσότεροι από εκατό αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.
Τη Δευτέρα σημειώθηκε εμπλοκή, μετά την αποχή της ομάδας των αφρικανικών χωρών, οι οποίες ζητούν από τις ανεπτυγμένες να παρατείνουν την ισχύ του Πρωτοκόλλου του Κιότο, το οποίο απαιτεί μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίων μόνο από τις ανεπτυγμένες χώρες.
Πάντως, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν αναμένεται την Τρίτη στη Σύνοδο, μια ημέρα νωρίτερα από την έναρξη των συνομιλιών σε επίπεδο κορυφής, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα φτάσει την τελευταία ημέρα.
Εν τω μεταξύ, στις τελευταίες θέσεις των 57 μεγαλύτερων ρυπαντών του πλανήτη βρίσκεται η Ελλάδα, βάσει των επιδόσεων και πολιτικών της για το κλίμα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση αξιολόγησης, που παρουσιάστηκε στην Κοπεγχάγη στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα.
Ο Δείκτης Κλιματικών Επιδόσεων της Germanwatch και του δικτύου CAN, κατατάσσει τη χώρα μας στη διόλου τιμητική 54η θέση, λόγω της αδράνειας των τελευταίων ετών.
Χαρακτηριστικό είναι ωστόσο, ότι οι τρεις πρώτες θέσεις τς κατάταξης είναι κενές, καθώς καμία χώρα δεν συνεισφέρει επαρκώς στα μέτρα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
[πηγή]