Ένα όνειρο ζωής όλων των Αθηναίων έγινε σήμερα πραγματικότητα, επί δημαρχίας Νικήτα Κακλαμάνη, με την κατεδάφιση του κτιρίου του (πρώην) ΝΑΤ, για τη δημιουργία της πρώτης πλατείας στην καρδιά της Αθήνας μετά από 150 χρόνια. Για να πάρει "σάρκα και οστά" το όνειρο, χρειάστηκαν 3 χρόνια άοκνης προσπάθειας από τη Δημοτική Αρχή για την αγορά του κτιρίου και τη διευθέτηση όλων των τεχνικών λεπτομερειών, και μόλις 14 δευτερόλεπτα για την κατεδάφισή του, με ελεγχόμενη έκρηξη.
H εικόνα που θα αντικρίσουν αύριο το πρωί οι κάτοικοι του ιστορικού κέντρου, στη συμβολή των οδών Μενάνδρου, Βερανζέρου και Ξούθου, είναι η αρχή για την πολεοδομική αναγέννηση του ιστορικού κέντρου της πόλης, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης....
Το όλο εγχείρημα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον, καθώς είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε κατεδάφιση κτιρίου με ελεγχόμενη έκρηξη εντός πυκνοκατοικημένης περιοχής.
"Σήμερα είναι μια μέρα γιορτής για την Αθήνα μας" τόνισε ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, αμέσως μετά την επιτυχή κατάληξη του εγχειρήματος, για να προσθέσει:
"Γιορτάζουμε το εξαιρετικά ουσιαστικό και ιστορικό γεγονός, ότι δημιουργείται η πρώτη πλατεία μετά από 150 χρόνια στο πυκνοδομημένο τμήμα του ιστορικού κέντρου της πόλης.
Γιορτάζουμε, όμως, και την έναρξη μιας μεγάλης "τομής" με την "Ομόνοια στο κέντρο". Η σημερινή κατεδάφιση του κτιρίου του ΝΑΤ έχει και συμβολικό χαρακτήρα. Αποτελεί τον "πυροκροτητή" για την πολεοδομική αναγέννηση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας.
Κι επειδή η πολιτική γίνεται και με συμβολισμούς, θέλουμε σήμερα να κάνουμε "κρότο", για να πείσουμε επιτέλους το κράτος να δράσει αποτελεσματικά, ακολουθώντας το παράδειγμα μας.
Σήμερα είναι σημαντική στιγμή για μένα και για έναν επιπλέον λόγο. Υλοποιώ το όραμα ενός μεγάλου πολιτικού, του Αντώνη Τρίτση, ο οποίος είχε πει ότι : "η πόλη θα αναγεννηθεί όταν βρεθεί ένας Δήμαρχος που θα γκρεμίζει κτίρια και θα δημιουργεί ελεύθερους χώρους στο κέντρο της πόλης".
Το ιστορικό κτήσης του κτιρίου
* Το κτίριο ανήκε στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ). Ήταν εγκαταλελειμμένο από την δεκαετία του 1980 και παρουσίασε επικινδυνότητα από το 2003.
* Οι προσπάθειες του Δήμου Αθηναίων, για την απόκτηση του κτιρίου του ΝΑΤ ξεκίνησαν στις αρχές του 2008 και ολοκληρώθηκαν επιτυχώς 2 χρόνια αργότερα (Ιανουάριος 2010).
* Η μεγάλη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ήταν αποτέλεσμα των δυσκολιών και δυσλειτουργιών λόγω της εμπλοκής (πέραν του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου ΝΑΤ και των συνδικαλιστών του), δυο Υπουργείων (Οικονομικών και Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας) και του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών (Σ.Ο.Ε.).
Το ιστορικό κατεδάφισης του κτιρίου
* Η κατεδάφιση με ελεγχόμενη έκρηξη πραγματοποιήθηκε αφού διαπιστώθηκε ότι το κτίριο ήταν επικίνδυνο και ετοιμόρροπο και εγκυμονούσε κινδύνους για την ασφάλεια των κατοίκων και των περαστικών.
* Η ελληνική νομοθεσία προβλέπει τη χρήση εκρηκτικών για λόγους ασφάλειας. Εξάλλου, η μέθοδος αυτή είναι ταχύτερη και ασφαλέστερη σύμφωνα με τα διεθνή standards.
* Οι διαδικασίες της κατεδάφισης με χρήση εκρηκτικών διήρκεσαν μόλις 10 μέρες.
* Η πτώση του κτιρίου διήρκεσε 14 δευτερόλεπτα. Ο πρώτος χρόνος έκρηξης έγινε στον πυρήνα του κτιρίου και ακολούθησαν δυο σειρές εκρήξεων με διαφορά επτά (7) και δέκα (10) δευτερολέπτων σε υποστυλώματα για να επιτευχθεί η πτώση του κτιρίου στο περίγραμμα του.
* Για την κατεδάφιση χρησιμοποιήθηκαν: εβδομήντα (70) κιλά ζελατοδυναμίτιδα, κύκλωμα πυροκροτητών βάσει του διεθνούς αναγνωρισμένου συστήματος NONEL που προμηθευτήκαμε από τη Σουηδία.
* Πέντε δονησιογράφοι κατέγραψαν τις ταχύτητες ταλάντωσης και τις δονήσεις αποδεικνύοντας τον μηδενικό κίνδυνο για τα όμορα κτίσματα. Οι μελέτες ταλαντώσεων έγιναν με τις Γερμανικές προδιαγραφές, βάσει της τεχνικής που ορίζει ο DIN 4150-2.
* Για την προστασία των όμορων κτισμάτων και των ανθρώπων λήφθηκαν δρακόντεια μέτρα, ώστε να αποφευχθούν απώλειες ακόμη και υαλοπινάκων: χρήση κοντέινερ για τυχών θραύσματα κατά τη διάρκεια της ανατίναξης, τοποθέτηση ισχυρών χαλύβδινων πλεγμάτων με γαιοϋφάσματα 500 γραμμαρίων.
* Το κτίριο κατεδαφίστηκε σε 14 δευτερόλεπτα, με τη συμβατική μέθοδο χρειαζόταν 90 ημέρες, υπερβολική επιβάρυνση και διακοπή της κυκλοφορίας και εξαιρετική όχληση των περιοίκων.
* Η εταιρεία DEMCON που πραγματοποίησε την κατεδάφιση αντιπροσωπεύει την εταιρεία AED (Advanced Explosives Demolition) εκπρόσωποι της οποίας συμμετείχαν στην προετοιμασία.
* Για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος συνεργάστηκαν οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων και η Δημοτική Αστυνομία, με την Τροχαία Αθηνών, την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών και τους κοινωφελείς οργανισμούς ΔΕΠΑ, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.